Bait and switch-intervjuer är en specifik typ av anställningsbedrägerier där en arbetssökande anlitar någon annan som deras representant under rekryteringsprocessen för att komma förbi screeningen och få anställningen.
I dagens digitala värld har rekryteringsprocessen genomgått förändringar. Fler och fler företag väljer att genomföra intervjuer på distans, vilket har öppnat upp för både nya möjligheter och utmaningar.
Upplägget för bait and switch-intervjuer bygger på att en person går på arbetsintervjun och säkrar anställningen. Personen kan både identifiera sig med BankID och har rätt till arbete i landet. När det sedan är dags för första arbetsdagen så är det däremot en annan person som dyker upp och visar upp en förfalskad ID-handling med exakt samma namn och personuppgifter som personen som varit på intervjun.
Då många intervjuer genomförs centralt är det svårt för ansvarig chef på plats att avgöra om det verkligen är rätt person som dyker upp till arbetet.
Vi har pratat med Tobias Eng på säkerhetsföretaget Sistec om hur man kan skydda sig mot den här typen av bedrägerier.
Har ni noterat bait and switch-intervjuer i ert arbete på den svenska marknaden?
– Ja, det förkommer definitivt i Sverige. Det vi framför allt har sett är ett tillvägagångssätt för att etablera människor på den svenska arbetsmarknaden, snarare än att kandidaten själv anlitar någon. I de fall som vi har identifierat så handlar det inte sällan om utsatta människor som utnyttjas av kriminella för att få ut pengar i form av löner från arbetsgivaren.
Hur kan man skydda sig mot den här typen av bedrägerier?
– Om jag får svara rent generellt så är BankID framför allt framtaget för att få åtkomst till sina egna bankuppgifter. Där funkar det i regel bra så länge man inte lämnar ut sina uppgifter till någon. Kriminella har däremot sedan länge använt eID för att manipulera andra typer av identifieringsprocesser, där e-ID:n säljs och byts mellan användare. Där bör man tänka till som arbetsgivare. Jag tycker inte heller att man ska godkänna uppvisad ID-handling vid ett digitalt möte. Förfalskningarna idag är så pass välgjorda att det krävs ett fysiskt möte hos utbildad personal för att kunna avgöra äktheten. Inte sällan med hjälp av elektronisk utrustning.
För bait and switch-intervjuer specifikt så bör man redan under intervjun passa på att ta ett foto på personen som ska anställas, för till exempel intranät eller tjänstekort. På så vis får man något att jämföra mot när personen kommer till arbetet första dagen. Självklart i kombination med en riktig ID-kontroll.
Vill du också lära dig mer om hur ni vet vem ni faktiskt anställer? Anmäl dig och din personal till vår awareness training kring falska identiteter nu i höst. Läs mer och anmäl dig på https://www.sakerhetsuniversitetet.se/education-type/awarenesstraining-kring-falska-identiteter/